elem
díszítő-elem

KLASSZIKUS BÁL MODERN KÖNTÖSBEN

A XXI. század fiatalos, csillogó, sokszínű társasági eseménye gyakorlott és kezdő bálozóknak

Báli etikett

Az etikett előírja, hogy a bálban mikor, hogyan jelenjünk meg, hogyan viselkedjünk az érkezéstől a távozásig.

Öltözék és étkezés

Öltözék
A báli etikett mindig kitér az öltözködésre. Ha egy báli vagy bármilyen protokolláris meghívót kapunk kézhez, szerepel benne a dress code, azaz, hogy hogyan kell megjelenni.A white tie (fehér nyakkendő) kifejezés a férfiak esetében frakkot, fehér, álló gallérú inget díszgombokkal, fehér mellényt, fehér csokornyakkendőt, fehér övsálat és fekete lakkcipőt takar, hölgyeknél ilyenkor nagyestélyit ildomos viselni.A black tie (fekete nyakkendő) egy kicsit engedékenyebb megjelenési forma: a férfiaknak elég smokingot viselni, a hölgyeknek illik hosszú ruhában megjelenni, ha az esemény protokolláris jellegű, akkor hosszú kesztyűt is illik viselni.Alternetaive black tie: napjainkban egyre népszerűbb ez a kategória, amikor az urak esetében a smoking helyett egy elegáns fekete vagy sötét öltöny is viselhető, akár hosszú fekete nyakkendővel is. A hölgyek az alternative black tie mellé kevésbé ünnepélyes, akár kisestélyi ruhát is viselhetnek. Bálok esetében a hosszú ruha azért elvárás.

Étkezés
A bálok programja általában étkezést, táncot és műsort tartalmaz. A vendégeket minden esetben egy itallal üdvözlik, de az esemény további folyását az alkalom befolyásolja. Az étkezés lehet felszolgált vagy büféasztalos. Minden esetben ügyeljünk a mértékletességre, a tányérunkat ne pakoljuk tele, inkább többször fáradjunk a büféasztalhoz!

 

Viselkedési kisokos az érkezéstől a távozásig

Érkezés
A bálba illik pontosan érkezni, nem érdemes a késéssel magunkra vonni az figyelmet.

Öltözködés
Vegyük komolyan a szabályt: a kevesebb több! Az öltözékünk legyen ízléses, a dress code-nak megfelelő. A hölgyek sminkje, kiegészítői legyenek arányban a ruhával, és semmilyen esetben se lépjék túl a jó ízlés határát. Hölgyek számára kötelező a hosszú ruha, nyaklánc, fülbevaló (ha a ruha megengedi) és a magas sarkú cipő. Ne rontsuk el az összképet egy balerina, vagy egy kényelmes, szaladgálós cipővel! A harisnya szintén kötelező elem a hölgyeknek, ahol javasolt a fekete szín mellőzése, mert gyászos hangulatot kelt, ugyanakkor kerüljük a harsány, túl mintás harisnyákat is. Urak számára aranyszabály: a derékszíj a cipő, a zokni pedig a nadrág színével egyezzen.

A helyek elfoglalása
A bálokban a vendégeket az asztalukhoz kísérik. Általában baráti társaságok ülnek egy asztalnál, de gyakran előfordul, hogy párok érkeznek az eseményre. Az asztalhoz érve a férfi mutatkozik be először, majd mutatja be kísérőjét a társaságnak. A kézfogásos bemutatkozástól el lehet tekinteni, mert az asztalon nem illik átnyúlni, körbe menni pedig körülményes lehet. Amennyiben mégis körbe megy az újonnan érkező, az urak álljanak fel a kézfogáshoz, míg a hölgyek ülve maradva a kezüket nyújtsák üdvözlésre.Az asztalnál a társalgás nem kötelező, mindenesetre kerülni kell az egészségi állapotra, vagyoni helyzetre, politikai és vallási hovatartozásra vonatkozó témákat.Az asztalhoz leülve a szalvétát helyezzük át a tányér bal oldalára, ezzel jelezve, hogy a helyünket elfoglaltuk.Amint elkezdjük az étkezést, a szövetszalvétát helyezzük az ölünkbe és tartsuk ott végig. Amennyiben elhagyjuk az asztalt, a szalvétát a tányér jobb oldalára helyezzük vissza.Ha egy hölgyvendég feláll, illetve visszatér az asztalhoz, az uraknak illik felállni egy pillanatra. A hölgy partnere pedig a szék mozgatásával segítse a hölgy felállását, illetve helyfoglalását. Amennyiben egy hölgy kísérő nélkül érkezett, az asztalszomszéd veszi át a kísérő feladatait.

Tánc
A bálok központi eleme a tánc, így bálba menetel előtt illik elsajátítani a legalapvetőbb tánclépéseket.Korábban a hölgyek táncrenddel báloztak, melybe a különböző táncokhoz beírták a fiatalember nevét, akinek a táncot ígérték. A hódításban legjobb esélyekkel rendelkező fiatalember általában a keringőt kapta.Napjainkban már nincsen táncrend, a hölgyek felkérésre mennek táncba. Amennyiben egy hölgy nem óhajt táncolni, úgy a zene kezdetekor vegyen borospoharat a kezébe, ezzel jelezve, hogy az adott táncra nem szabad. Tehát uraim: ha egy hölgy eszik, iszik, társalog, nem illik táncra kérni! Manapság már nem kell feltétlenül minden asztalunknál ülő hölgyet megtáncoltatni, ha mégis fennáll egy ilyen szándék, akkor rövid meghajlással a kísérőjétől kell elkérni a hölgyet. Amennyiben a hölgy igent mond, az uraknak a jobbjukon illik a hölgyet a táncparkettre vezetni, majd a tánc befejeztével visszakísérni a helyére. Amennyiben a hölgy kosarat ad, azt ildomos tudomásul venni, viszont a hölgynek sem illene azt a táncot aztán másnak ígérni. Hölgyet a táncparketten lekérni nem szabad.Amennyiben egy hölgy kér táncra egy urat, azt semmiképpen sem szabad visszautasítani. Itt is vannak kivételek: a bálban dolgozó pincéreket, szervezőket, muzsikusokat még hölgyeknek sem illik felkérni, amennyiben ez mégis megtörténik, úgy azt az úrnak vissza kell utasítania.

Viselkedés
Kulcsszó az elegancia. Mind megjelenésünkben, mind viselkedésünkben törekedjünk az eleganciára és visszafogottságra. Ez nem azt jelenti, hogy mereven kell viselkedni, sőt: a bál egy mulatság, ami alkalmat ad az ismerkedésre, a másokkal való fesztelen beszélgetésre. Mind az étkezés, mind a borozás kapcsán törekedjük a mértéktartásra.A hölgyeknek nem illik keresztbe tett lábbal ülni, próbáljunk a térdeinket összezárva, lábszárunkat jobbra vagy balra döntve, vagy lábainkat bokánál összekulcsolva ülni.Az urak számára javasolt a lábak laza, kis terpeszben való tartása ülés közben.

Az etikett feloldása
Éjfél után már engedhetünk a szabályokon. Ilyenkor már le lehet venni a nyakkendőt, a zakót.

Távozás
Éjfél előtt nem illik távozni. Távozáskor illik elköszönni az asztaltársaságtól és lehetőség szerint a házigazdától.

Mit ne tegyünk?
Kerüljük a feltűnősködést, a hangos beszédet, a rágógumizást. A táncparkettre ne vigyünk ételt, italt. A párok ne üljenek egymás ölében és mellőzzék a túlzott intimitást.